La Fàbric@ cooperativa tanca l’any 2019 amb una visita a l’Espluga de Francolí per visitar el Museu de la vida rural amb una exposició sobre el plàstic

Aquest 2019 ha estat l’any en què des de La Fàbric@ hem fet un pas endavant per camins que ens porten a espais on creixen les realitats que volem veure i viure col.lectivament com a empresa cooperativa compromesa amb el que ens envolta de prop i també de lluny. I des d’aquest impuls hem decidit acabar l’any a l’Espluga de Francolí, comarca de la Conca del Barberà, per diversos motius d’allò més suggerents. D’entrada sortir de la ciutat permet adonar-se que hi ha vida més enllà de l’urbà, que hi ha vida cooperativa de llarga trajectòria rural amb ganes de mantenir-se i també espais de reflexió al voltant d’un dels temes clau de la crisi climàtica, el plàstic.

A tot això s’ha sumat que aquesta localitat ha estat una de les més afectades en les darreres riuades d’octubre amb greus conseqüències humanes i materials pel desbordament del riu Francolí. Un cop ben fort que al cap d’un mes els va fer posar en marxa amb un grapat d’actes de solidaritat i reflexió sota el nom de “La Riumuntada” (22/11/2019), on unes 1.000 persones van participar en una acció solidària tenyint amb paraigües blaus la zona zero. Alhora, des del Museu de la vida rural es va acollir un debat sobre les causes i les conseqüències de la riuada en el marc de la situació de canvi climàtic i gestió mediambiental.

Així, hem fet una visita a l’impressionant Museu de la vida rural (MVR), a l’exposició que acull “Plàstic, genial o pervers. Tu com ho veus?”, i el nostre dinar de germanor 2019 ha estat a la fonda-restaurant Les disset fonts que es va inundar amb el desbordament del diu un mes enrere.

Compartint visions d’un futur sostenible

Curiosament, la visita al MVR ens ha fet connectar amb l’essència de la nostra tasca de transformació social. Passejar pels indrets que regenera des de les collites del blat, l’oliva i el vi, seguint amb oficis tradicionals plens de saviesa de ser i estar en harmonia amb l’entorn natural ha estat com entrar en un passat recent que ens mostra els sabers que més poc que molt recordem d’una vida basada en autosuficiència.

“Des del coneixement que ens aporta el passat, contribuïm a imaginar entorns de futur més sostenibles on la cultura i l’educació esdevinguin elements centrals de transformació social”, és la visió del MVR que es presenta com un “centre cultural que, a partir de la preservació de la memòria, posa en debat els processos de transformació social des de l’òptica del món rural”. La seva aposta educativa és clara i ha pres les formes dels temes que importen per abordar qüestions com l’agricultura, l’aigua, el bosc, els oficis artesans, etc.

Concreant el futur” per tal de mostrar aprenentatges valuosos de l’agricultura per repensar un futur sostenible;  “L’aigua en joc”, com un bé comú i un dret; i “Som terra!”, per repensar el fet de ser, de conviure, de conèixer i de fer en clau de sostenibilitat per al planeta. I ara li toca el torn a l’exposició “Plàstic: genial o pervers. Tu com ho veus?.

… representa els canvis pels que treballem en termes de cohesió comunitària, dinàmiques socials transformadores i autosuficiència energètica i alimentària. En aquest sentit, aquesta exposició ens esperona i ens permet imaginar,  reflexionar i actuar de forma concreta, ja que properament La Fàbrica vol impulsar una proposta que tingui un impacte territorial significatiu, i ens permeti seguir treballant, a partir de l’economia circular, processos formatius i de qualificació de veïnes i veïns dels barris del Besòs, la inserció laboral, i per tant la millora de l’ocupabilitat digna, així com l’organització i desenvolupament comunitari del territori, que necessàriament afavorirà l’enfortiment dels barris de la ciutat de Barcelona amb més dificultats socio-econòmiques.

Fi del nostre passeig per l’Espluga de Francolí davant del Celler de la cooperativa de la localitat on ens retrobem amb la dimensió cooperativa, la producció de bens i l’autosuficiència. Un grapat de termes que esdevenen més actuals que mai en els temps d’incertesa que vivim

2020-01-08T13:13:57+01:00Notícia|