La participació de La Fàbrica es dona en la segona sessió cel cicle dedicada a plantejar “Alternatives per a universalitzar una cistella alimentaria saludable i sostenible als barris” de la mà de Norma Esteve, com a veïna del Besós i treballadora de la cooperativa a LA TACA D’OLI; projecte enfocat a estendre la sostenibilitat al Besós-Maresme en el marc del programa SINGULARS dels Ateneus Cooperatius amb l’ocupació en economia circular com un repte central en l’actual context de canvi climàtic i crisi global.
La seva crònica del confinament recull aquestes dinàmiques i neguits: “Estos días que hemos estado con el confinamiento hemos comprado comida necesaria como arroz, pasta, leche, harina, cereales … hemos aprovechado alimentos que por lo normal tiramos al orgánico, intentábamos no derrochar. Me he dado cuenta de mi gran preocupación por si se acaban los alimentos que consumimos y por si no venían los transportistas de alimentos. Del miedo por si cerraban los supermercados. Y de otras cosas, como si cobraremos o qué tipo de ayudas podemos recibir para poder sobrevivir”.
El plantejament del projecte és fer més accessible el plantejament de l’agro-ecologia, el consum col.laboratiu i l’alimentació saludable que, tot i les bones intencions dels seus promotors, solen estar lluny dels barris perifèrics i són un tema gairebé exòtic per la gent que allà hi viu, preocupada per temes “més importants” com la seguretat alimentaria i l’habitatge.
Des de LA TACA D’OLI, l’equip d’agents sòcio-ambientals de proximitat desenvolupa una dinàmica de conscienciació basada en la pròpia experiència que li permet parlar “de tu a tu” amb persones del seu barri (Besós-Maresme) que potser mai s’han plantejat temes com el consum responsable i de temporada o la separació de residus. Aquest ja no és el seu cas perquè com diu, “suelo consumir productos de temporada y proximidad que son más baratos. Me gustaría consumir más sano y ecológico, sobre todo las frutas, verduras y la carne … pero es más caro. Sí que podría formar parte de un grupo de consumo de alimentos ecológicos, si los precios no son más caros que los de las tiendas normales. Se que hay que participar para organizarlo, pero podría hacerlo”.
A banda de Norma hi ha altres persones treballant amb el projecte LA TACA D’OLI, dones de diverses procedències culturals amb trajectòries professionals i personals des d’on han dut a terme un procés d’aprenentatge d’hàbits sostenibles en el dia a dia amb les seves decisions de compra, opcions de reaprofitament i, fins i tot, el tipus d’ús de la tecnologia, tot a favor d’una millora en la seva qualitat de vida. Vivències del tot necessàries per a poder transmetre el valor de cuidar-se per a poder, alhora, tenir cura dels seus i del planeta des d’un plantejament que l’ecofeminisme anomenat d’interdependència.
Durant el confinament s’ha donat l’oportunitat i la necessitat dins del projecte de reflexionar críticament i posar sobre paper reflexions en clau de cròniques personals sobre els propis comportaments i responsabilitats amb el nostre món, el més immediat i el de totes. Això tant per prendre consciència com per trobar les pistes per engegar accions trans-formadores a nivell social i ambiental.
Les hem anomenat “cròniques de confinament” de LA TACA D’OLI per a difondre al blog del projecte juntament amb les activitats, coneixements, propostes i reflexions generades entorn una sostenibilitat accessible a tothom. Concretament, la crònica de Norma apunta a aquestes propostes a mig i llarg termini per a transformar veritablement la nostra vida. “Estos días me he dado cuenta de que lo que habría que hacer para estar mejor nosotros y el planeta, menos contaminado, es consumir menos. Y ensuciaríamos menos, menos plástico al mar … Y lo que compremos que sea de temporada, de proximitat …. que es lo que yo hago normalmente. También es bueno dar apoyo a comercio de barrio, no tanto a las grandes empresas. Ademàs de luchar por una renta bàsica para todos y mantener las relaciones de apoyo en el barrio que nos han sostenido y apoyado en este tiempo … la família, las comañeras, los vecinos… “.
LINKS:
* Aquí podeu escoltar la seva aportació al cicle “Com transformar el sistema alimentari?”
https://www.youtube.com/watch?v=DbGwCXWp-Q8
* Aquí podeu acceder al Blog del cicle:
https://alimentembm.wixsite.com/projecte/sessio-2?lang=es
*Properament el Blog de LA TACA D’OLI