Reciclatge, aprofitament i reutilització de residus, foment d’horts urbans, compostatge … són temes clau d’aquest projecte gestionat per La Fàbric@ cooperativa dins del programa europeu B-Mincome on des del juny de 2018 el departament de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i BarcelonActiva fan tàndem. La idea inicial del projecte, sorgeix del treball i la col·laboració entre La Fàbric@ i el grup Smart Barris. “Medi ambient i sostenibilitat urbana” és l’àmbit d’intervenció del projecte on les 8 persones que l’integren, la majoria dones, han realitzat una formació en jardineria i horts urbans i estan contractades per treballar en aquestes temàtiques als barris de la Franja Besós.
La intenció de “La Taca d’Oli” és estendre l’aprofitament dels residus orgànics per a la creació de compost destinat a horts urbans comunitaris i l’oli usat per a la producció de sabó. El casal de barri Ca l’Isidret és l’espai de referència del projecte al Districte de Sant Martí, gestionat per la plataforma ciutadana Taula Eix Pere IV, des d’on l’equip de La Taca d’Oli ha anat coneixent el funcionament d’iniciatives relacionades amb l’economia social i solidària com les cooperatives de consum ecològic i energies renovables. Es tracta de connectar de primera mà amb experiències que canvien el rumb a una economia circular sense residus, on tot s’aprofita, per seguir sembrant en altres indrets.
En aquest sentit, s’han activat intervencions i col.laboracions estables en espais com el Passatge Trullàs amb el manteniment dels jardins veïnals i l’Edifici Piramidón amb un hort urbà demostratiu dins del projecte “Cultivem barri”. A Ca l’Isidret la tasca de promoció d’espais verds s’ha començat amb la gent gran tot i que es vol ampliar al veïnat i relacionar-ho amb el consum responsable i d’aliments ecològics de proximitat. En paraules senzilles, es tracta de donar suport a iniciatives per fer una vida més saludable per a les persones i pel planeta organitzant-se per gestionar temes bàsics de cada dia com l’alimentació, des de la producció ecològica al consum responsable, passant pel reciclatge.
Canviar d’hàbits pot canviar la nostra vida
Les persones de La Taca d’Oli separen els residus domèstics com una activitat dins la seva feina que els permet experimentar en el dia a dia una major consciència ambiental que millora la salut del planeta reduint les emissions contaminants a l’aire que, en definitiva, respirem tots. En la seva experiència de reciclatge portem aquests aspectes a compartir:
. “En casa ya nos hemos acostumbrado a ver las bolsas y los cubos, cada día nos cuesta menos recordarlo y cooperar con la recogida selectiva de nuestros residus”.
. “Lo que más solemos tener en casa es plástico. Intentamos reducirlo no comprando tantos productos de alimentación que contengan plástico. Al día de hoy lo llevo bastante bien”.
. “Los niños son los que más colaboran en el reciclaje porque en el col·legio se han acostumbrado a hacerlo”.
. “El reciclaje es una actividad que al principio ha costado para toda la familia por falta de espacio en la cocina, pero ahora nos hemos adaptado y lo hacemos con buen humor sabiendo que es para preservar el medio ambiente, reducir la contaminación y manejar mejor los residuos”.
Com elles mateixes expliquen, es tracta de fer canvis petits en el dia a dia que aporten resultats importants en la dinàmica familiar i comunitària. Començar per reciclar porta a adonar-nos de la quantitat de plàstic que entra a casa nostra i, de retruc, del tipus de consum que fem, de l’alimentació que tenim, etc. Tots aquests són aspectes relacionats que es posen de manifest al mateix temps i que quan en canviem un obrim la porta a una nova manera de viure, més respectuosa i més saludable a tots els nivells. Avui ja sabem, per estudis realitzats arreu, que cultivar aliments comporta cultivar relacions i que menjar sa no depèn tant dels diners com de planificar-se la compra, comprar a granel, al mercat, productes de proximitat i de temporada.
La pilota de la salut del planeta està al nostre camp, som nosaltres qui decideix si juguem aquesta partida o si d’altres la juguen en el nostre lloc. I per això, La Taca d’Oli comença a col.laborar amb la Comissiò BarriNet Besós-Maresme en l’acompanyament al veïnat en la separació de residus domèstics per augmentar el reciclatge, cuidar-se correctament d’on deixar les escombraries als contenidors i, al cap i a la fi, fer del carrer un lloc fèrtil pel cultiu de les relacions.